Alfa9 zprávy
Změny zákonů
-

Povinné údaje na obalech potravin

Od dnešního dne, tedy od 13. prosince 2016, mají výrobci potravin povinnost uvádět na obalu svých výrobků informace o výživových hodnotách. Na většině výrobků spotřebitelé již tyto informace najdou, dosud ale jejich uvádění bylo dobrovolné. Počínaje dnešním dnem musí být podle evropského nařízení sedm základních údajů uvedeno povinně a viditelně.

Novou povinnost výrobcům potravin přináší nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Jde o stejné nařízení EU, které přesně před dvěma lety zavedlo povinné uvádění alergenů v jídlech pro všechny restaurace a jídelny a další provozovatele v pohostinství. Nařízení č. 1169/2011/EU se podle svého čl. 55 začalo používat od 13. prosince 2014, s výjimkou čl. 9 odst. 1 písm. l) tohoto nařízení, které stanoví požadavek na povinné uvádění výživových údajů a které se použije až od 13. prosince 2016.
Výrobci tak mají od dnešního dne povinnost uvádět na svých potravinových výrobcích sedm základních údajů, které budou spotřebitele informovat o výživové hodnotě potraviny. Povinně musí být uvedena energetická hodnota, celkový obsah tuků, obsah nasycených mastných kyselin, celkový obsah sacharidů, obsah cukrů, bílkovin a soli. Tyto povinné údaje mohou výrobci dobrovolně doplnit ještě údaji o obsahu mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, alkoholu, škrobu, vlákniny, vitaminů a minerálních látek.
Požadované povinné údaje musí být na obalu uvedeny viditelně, nejlépe v přehledné tabulce. Při nedostatku místa mohou být uvedeny v řadě za sebou. Potraviny, které byly uvedeny na trh před dnešním dnem, mohou být doprodávány až do vyčerpání zásob. Evropské nařízení počítá i s výjimkami z nové povinnosti. Jednou z výjimek jsou nebalené potraviny (např. pečivo) a potraviny krájené a případně balené přímo v obchodě (např. sýry). Dále pak nemusí být značeny potraviny s příliš malým obalem, pokrmy ve stravovacích zařízeních, nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 procenta, nezpracované potraviny (např. čerstvé maso, zelenina apod.), ocet, stolní sladidla, čaj, káva, byliny a koření, sůl nebo např. žvýkačky. Výživové údaje také nemusejí uvádět malí výrobci, kteří dodávají potraviny do místních maloobchodů nebo přímo konečným spotřebitelům. Laboratorní rozbory a výpočty výživových hodnot by totiž pro malé výrobce mohly představovat neúměrnou finanční zátěž. Nová povinnost se tak nebude týkat ani potravin prodávaných na farmářských trzích nebo tzv. ze dvora. Kompletní seznam výjimek je uveden v příloze č. 5 nařízení č. 1169/2011/EU.

Autor: Martina Vojíková

Tento web používá soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace o cookies.
✔ O.K.